ENG    FR

Het Oefenplein, schuilplaats van de biodiversiteit

Grootste groene ruimte van Elsene

Deze website werd gemaakt om de groene ruimten van de campus van het Oefenplein te beschermen tegen de bouwprojecten die hun vernietiging zullen veroorzaken.

Wat is het Oefenplein ?

Een groene plek

Het Oefenplein, met meer van 7 hectaren van gras en bomen, bevat een onverwachte biodiversiteit. Deze ruimte wordt gekenmerkt door een bijzonder grote verscheidenheid aan planten- en dierensoorten (zie lijst van de waargenomen species). Dit kan een sterke argument zijn om de bescherming van de site toe te laten (zie bv wetartikel…).

 

Een universitaire campus

De universitaire campussen van de VUB en de ULB bevinden zich op het Oefenplein, die deel van de gemeente van Elsene maakt. De betrokken groene ruimten zijn aan de ULB-kant van het Oefenplein.


Een bedreigde site

De bouwprojecten hebben betrekking tot de quasi-totaliteit van de overblijvende groene ruimten. Deze terreinen behooorden tot de ULB maar werden in 2006 verkocht voor financieringsredenen.

 

Deze project maakt deel van de masterplan voor de Delta-Etterbeekstation sector. De studie is momenteel onderweg en zou op het einde van 2011 publiek gemaakt worden. Tot nu toe werden heel weinig informaties gepubliceerd.


De belanghebbenden van deze masterplan zijn de ULB en de VUB, de Europese School die zich wilt uitbreiden en de Europese Commisie die woongebouwen wilt maken.


Hoogwaarschijnijk zullen na deze projecten geen groene ruimte van genoege kwaliteit en oppervlak oveblijven om de huidige inwoners van de site (vogels, konijnen, vossen en beschermde planten) te herbergen.


De GBP van het Oefenplein

In de Gewestelijke Bestemmingsplan wordt het Oefenplein gecategoriseerd als “Gebied van collectief belang of van openbare diensten” (referentie 1).

Gewestelijke Bestemmingsplan wordt het Oefenplein, referentie 1
Gewestelijke Bestemmingsplan wordt het Oefenplein, referentie 1
Kaart, google maps 2011
Kaart, google maps 2011
Bouwprojecten, referentie immobel.be
Bouwprojecten, referentie immobel.be

Petitie

Click op de volgende link om de petitie te tekenen:

 

http://9238.lapetition.be/

Avaaz Petitie

 

Dank aan Lionel Billiet voor de vertaling !